sâmbătă, 6 iunie 2015

Închisoarea umbrei

O ființă firavă cum era, şi-a găsit protecția și siguranța tocmai în ceea ce îi făcea rău. Răul ei era o umbră densă și întunecată care nu o lăsa să mai ia contact cu altă lume. Fata o îmbrățișa zi de zi, iar umbra nu făcea decât sa stea nemișcată, nepăsătoare, iar când încerca să-i dea drumul, umbra îi zgâria sufletul cu ghearele sale nemiloase. Biata nu vărsa lacrimi niciodată  dar ochii îi plângeau sec, căci sufletul îi era sfâșiat. Fata nu o părăsea căci umbra ii dădea falsa impresie de siguranță, când de fapt nu făcea decât să o izoleze tot ce era în jur. Umbra știa că fata e cel mai bun lucru care i s-a întâmplat, deși nu era de ajuns ca să topească răutatea din care era construită. Era egoistă, și vroia să o țină doar pentru ea. Cu timpul a învățat să o iubească. Dar nu era o iubire normală, la urma urmei nici umbra nu făcea parte din ale obişnuitului. O iubea ca pe o floare: în funcție de sezon, iar fata creștea tot ca o floare, în funcție de condițiile oferite. Primăvara ochii umbrei sclipeau ca diamantele, și o iubea pe fată cu o lumină plăpândă. Vara inima umbrei se topea puțin de la soare, și o iubea pe fată cu căldură. Toamna era furtună înăuntrul umbrei și atunci o iubea pe fată cu lacrimi. Iarna era sora mai mare a umbrei, rece si nemiloasă, iar cand aceasta venea în vizită, umbra devenea un mare gol. Atunci nu o mai iubea pe fată, care începea să prindă curaj și dorindu-şi tot mai mult să evadeze. Deși dorința ei creștea cu fiecare minut, nu vroia să fie egoistă față de umbră, chiar dacă nu îi adusese zâmbete și bucurii, doar o amăgire în care se simțea confortabil. Își imagina ca în viitorul apropiat va îmbrățișa o lumină caldă care să-i motiveze existența. Ar fi vrut sa ia și umbra cu ea, dar știa ca nu ar fi acceptat niciodată să-şi părăsească locul de veci. 

Într-o zi aruncându-şi ochii mai atent, observă pe umărul umbrei o scânteie de lumină. 

"Oare a fost mereu aici și n-am avut eu ochi să o observ?" se întrebă ea privind cu uimire. 

Şi-a întins cu sfială mana spre ea, și după un moment de ezitare a cuprins-o în mână sa micuță. A dus mâna la piept, și de îndată lumina a început să crească și să prindă formă. Ținăndu-se de brațul umbrei, privea la zeitatea de lumină din fața ei, care îi întindea mâna zâmbind. Nu s-a gândit prea mult. I-a oferit umbrei o ultimă privire în semn de mulțumire, înțelegând că a eliberat-o și a prins lumina de mână, știind că abia din acel moment ea începe să trăiască. 


vineri, 5 iunie 2015

Draga mea

   Draga mea,

poate că acestea ți se vor părea cuvinte mărețe, sau nu, dar ascultă cu atenție ce spun. Tu, ești motivul pentru care trăiesc, tu îmi dai viață , tu îmi definești existența fizică și emoțională din lumea năucă în care trăiesc. Noi ne-am născut împreună la fel cum ne vom și stinge. Mi-ai fost cea mai bună prietenă in toți acești ani. M-ai învățat minunate taine, dureroase și plăcute. M-ai facut să zâmbesc și m-ai făcut să vărs lacrimi. Chiar dacă mi-ai dăruit și lucruri amare, acum înțeleg ca erau doar lecții care aveau să ma ajute mai târziu. Cel mai important, m-ai învățat sa iubesc, lecție care mi-a arătat rețeta ideală dintre fericire și amărăciune, frumoasă în toată urâțenia sau splendoarea ei. După îndelungată vreme de  gândire, ai vrut de câteva ori să mă înveți să urăsc, dar oricât m-am străduit nu am reușit să dau de capăt acestui fapt. Cred că n-ai cum să reușești totul, uneori există și eșecuri.
Ai fost și ești o luptătoare curajoasă pentru mine, te admir. De fiecare dată când cineva a vrut să-mi curme existența, tu ai devenit scutul meu. Îmi cer iertare că le-am permis să te frângă de atâtea ori. Acum ești mai bine, știu, dar încă te mai vindeci. Ești ceva mai puternică de când te-am îmbrăcat in veșminte de piatră. Oh, cât mi-aş dori să găsesc  o piatră mai puternică.
Cel mai frumos cadou primit vreodată a fost tot de la tine. Păstrez mereu cu mine un micuț cufar cu două compartimente: unul pentru amintiri, unul pentru sentimente. Le colecționez de la început, și le prețuiesc cu mare grijă.
Draga mea inimă, ești un oaspete , dacă te pot numi așa, unic și deosebit pentru mine. De azi înainte voi încerca să fac și eu mai multe pentru binele tău, acum că am mai crescut o idee, și te înțeleg puțin mai bine. Te rog fi răbdătoare, eu voi sta permanent de veghe asupra ta.
    
             Cu dragoste,
                               a ta gazdă.

                     

marți, 2 iunie 2015

Draga mea, zâmbește, fă-o sincer

Coală de hârtie albă, arăți așa singură. De ce ești așa singură dragă? De ce nu trece nimeni pe aici? Nimic, nu e urmă de trafic. Te îmbrac în amestec de cuvinte bătrâne de secole, le dau tinerețea prezentului. Ele nu mor, ele nu mor, ele nu mor. Ele sunt amintirea vie, ele sunt viață. Să tac? Mi-e teamă. Ce mă fac dacă rămân fără cuvinte? Mă voi uita în oglindă și nu voi fi capabilă să mă deslușesc iar gândurile îmi vor deveni un vid infinit, negru ca cerneala sau alb precum coala. Coala mea de hârtie, nu e o coală de hârtie, coala mea e virtuală n-o mai pot picta în caligrafii perfect imperfecte. Draga mea, zâmbește, fă-o sincer. Promit să nu te las goală vreodată, abandonată și uitată. Voi țese veșminte de cuvinte pentru tine. Poartă-le cu mândrie în anii prafuiti ce urmează și nu te stingherii când alții vor studia cu ochi curioși podoaba ce o porți. Știu ei oare că tu ești unică în fiecare detaliu? Știu ei simplitatea ta complexă? Ei nu știu, ei admiră și pretind că înțeleg, pentru că așa au fost învățați să se minuneze în fața unei prime impresii fără să sape mai adânc. Draga mea tu ești infinită în impresii și nu le-ar ajunge infinitul de ani să-ți îmblânzească misterul.

luni, 1 iunie 2015

Ai venit în grabă și ai stat o vreme

 Ai venit în grabă și ai stat o vreme. Apoi te-ai hotărât să pleci, așa că m-am dat delicat câțiva pași înapoi creând distanța de care aveam nevoie. Motivul pentru care ai plecat, a plecat și el iar tu lăsându-ți ușor capul în palma dreaptă ai început să-ți rulezi filmul în minte. Era un film scurt, de prost gust, care îți făcea sufletul să doară, iar butonul de pauză nu exista.Sufletul tău era însetat, târându-se patetic în propria dramă căutând măcar o picătură de blândețe să-i aline nenorocirea.Egoismul tău ți-a strigat încrezut în față: "Du-te!". Atunci tu ai șters pașii de distanță pe care i-am creat, venind înapoi ca o tornadă. Ai răvășit toate cele câteva piese din mine pe care reușisem cu mult efort și lacrimi să le lipesc înapoi la trupul meu secat. Ai adus la viață sentimente pe care le-am omorât cu sânge rece, sentimente pe care le-am îngropat adânc, apoi mi-am ucis amintirile ca să nu mai știu unde am îngropat sentimentele. Dar ai stat. Ai stat o vreme și m-ai învățat să zâmbesc, și toată lumea observa. Simțeam cum îmi crește mândria de fiecare dată când cineva îmi spunea că m-am schimbat și că îmi afișez zâmbetul foarte des. Ai legat de mine un lanț, care mă oprea să plec altundeva. Mă făcea să cred că locul meu e acolo, că am un motiv,că exist, că sunt, că trăiesc. Erai protecția mea, erai siguranța mea, erai încrederea mea, dar într-o zi am început să simt frică și nu știam de ce. Apoi am văzut cum tu ți-ai întors privirea și făcusei câțiva pași distanță față de mine.Teama m-a îngenunchiat și nu puteam decât să îmi întind mâinile neajutorate spre tine, dar tu nu vroiai să le prinzi. Parcă nici nu eram acolo. Nopți la rând  am stat cu mâinile întinse, începusem să nu le mai simt. Tot ce primeam era câte o privire pe fugă uneori, și atunci nopțile erau mai calde, dar atenția ta era repede distrasă de altceva. Într-o noapte, frigul a  fost așa de dur, încât lacrimile mele fierbinți au inghețat rănindu-mi obrajii palizi. Cu ultimele puteri am tras adânc aer în piept și am fugit de lângă tine. Am fugit destul de departe cât să nu te mai pot vedea. Am început să îmi reconstruiesc sufletul de grabă, căutând alinare în orice blândețe. Dar o consumăm prea repede și nu îmi ajungea. Nu era ca a ta. Uneori mai aruncam câte o privire peste umăr să văd dacă cumva m-ai urmat, dar nu te zăream niciodată. Apoi într-o noapte am început să îți aud vocea în vis și îmi răsuna ca un ecou în minte în timpul zilei. Zile la rând ecoul mă asurzea, țipând din ce în ce mai tare, până când am cedat. Am luat un burete de curaj și am șters pașii de distanță pe care îi creasem, până ce am dat de un zâmbet. Acel zâmbet era cel mai scurt poem din lume, dar părea infinit. Îl reciteam de nenumărate ori, nerăbdătoare să ajung la final, doar că să îl pot citi iar și iar.